Způsoby uchovávání potravin

Každý způsob uchovávání má své výhody i nevýhody. Přes původní způsoby,
které lidstvo používalo odedávna (sušení, konzervace teplem, uzením…)
se doporučuje jako nejvhodnější – zmrazování  potravin.

 
m a s o
 r y b y
 o v o c e
 z e l e n i n a
 o s t a t n í

MASO  

Obecné zásady:

Chceme-li maso uchovat co nejdéle v nejlepší kvalitě musíme dodržovat taty zásady: Drůbež:

Po krátkém povaření má drůbež delší dobu uchování, než drůbež zmrazovaná za syrova
a nastávají jen minimální chuťové změny. Pečenou drůbež uchováváme zmrazenou co nejkratší dobu.
Zásadně nezmrazujeme kuře s nádivkou – chuť nádivky se po rozmrazení a upečení značně změní.

Doba uchovávání  v mrazničce (v měsících)
H o v ě z í syrové 8 - 12
dušené 2 - 3
V e p ř o v é syrové 2 - 4
zpracované(šunka,klobásky) 1 - 2
slanina méně než 1 měsíc
T e l e c í syrové 3 - 4
D r ů b e ž kuře v celku 8 – 12
tučná drůbež 4 - 8
 zpět na začátek

RYBY

Obecné zásady:

Všechny druhy ryb jsou nejlepší, když se zmrazí hned po úlovku. Přednostně se zmrazují „tenčí“ ryby.
Tučnější ryby zmrazujeme jen 2-3 měsíce, mají vyšší obsah vody a tuku.

Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
Ryby tučné druhy (losos, makrela…) 2 - 3
  libové (treska, pstruh, štika…) 6
Měkkýši   2 -   4
 zpět na začátek

OVOCE

Obecné zásady:

Tip: 

Chceme-li, aby si určité druhy ovoce (jahody, meruňky, maliny, ostružiny…) zachovaly po rozmrazení svůj původní tvar,
postupujeme takto:

Ovoce by se obecně mělo spotřebovat do dalšího sběru úrody (během dlouhého uchovávání ztrácejí na chuti).

 zpět na začátek

ZELENINA

Obecné zásady:

 Tip:   

Jemně nasekanou pažitku promícháme s vodou a tuto „směs“ nalijeme do formy na výrobu ledových kostek.
Necháme zmrazit. Poté kostky sesypeme do mikrotenového sáčku.
Např.: Do polévky dáváme rovnou nerozmražené kostky, v teple se voda rozpustí.

Doba uchovávání zeleniny je poměrně dlouhá, protože zelenina neobsahuje žádný tuk.

Doporučená doba je 6 měsíců.

 zpět na začátek

OSTATNÍ

Doba uchovávání  v mrazničce (v měsících)

pečivo slané, loupáky 2 – 4
koláče, buchty 4 – 6
pizza, palačinky, lívance 4 – 6
zmrzlina   12
máslo 3
margarín 6
 zpět na začátek