H o v ě z í | syrové | 8 - 12 |
dušené | 2 - 3 | |
V e p ř o v é | syrové | 2 - 4 |
zpracované(šunka,klobásky) | 1 - 2 | |
slanina | méně než 1 měsíc | |
T e l e c í | syrové | 3 - 4 |
D r ů b e ž | kuře v celku | 8 – 12 |
tučná drůbež | 4 - 8 |
Obecné zásady:
Všechny druhy ryb jsou nejlepší, když se zmrazí hned po úlovku. Přednostně se zmrazují „tenčí“ ryby. Tučnější ryby zmrazujeme jen 2-3 měsíce, mají vyšší obsah vody a tuku.
Ryby | tučné druhy (losos, makrela…) | 2 - 3 |
libové (treska, pstruh, štika…) | 6 | |
Měkkýši | 2 - 4 |
Chceme-li, aby si určité druhy ovoce (jahody, meruňky, maliny, ostružiny…) zachovaly po rozmrazení svůj původní tvar, postupujeme takto:
- Po očištění ovoce rozložíme jednotlivé kusy na tác nebo podložku tak, aby se jednotlivé kusy nedotýkaly.
- Necháme v mrazničce 3-4 hodiny (ovoce je už tvrdé).
- Z tácu sesypeme ovoce do mikrotenového sáčku a uzavřeme.
Tip:
Jemně nasekanou pažitku promícháme s vodou a tuto „směs“ nalijeme do formy na výrobu ledových kostek. Necháme zmrazit. Poté kostky sesypeme do mikrotenového sáčku. Např.: Do polévky dáváme rovnou nerozmražené kostky, v teple se voda rozpustí.
Doba uchovávání zeleniny je poměrně dlouhá, protože zelenina neobsahuje žádný tuk.
Doporučená doba je 6 měsíců.
zpět na začátek
Doba uchovávání v mrazničce (v měsících)
pečivo slané, loupáky | 2 – 4 |
koláče, buchty | 4 – 6 |
pizza, palačinky, lívance | 4 – 6 |
zmrzlina | 12 |
máslo | 3 |
margarín | 6 |